Вход за регистрирани
Забравена парола?
Регистрация
Кошница: празна

Количката е празна

Предно окачване тип Макферсон

Предно окачване тип Макферсон

Предно окачване тип Макферсон

В повечето наши автомобили се използва предно окачване тип “Макферсон”. Това окачване е предназначено предимно за движение по-пътища с гладка настилка и гарантира  висока стабилност и управляемост на автомобила при запазване комфорта на возене. Друго основно предимство е опростеното му устройство, малко подвижни и износоустойчиви елементи , което облекчава поддръжката му.

Основните елементи на този тип окачване са:
- носачи – по един брой за всяко колело;
- шарнир - по един брой за всяко колело;
- шенкел - по един брой за всяко колело;
- стойка на Макферсона (съдържа амортисьор и пружина в един блок) - по един брой за всяко колело;
- кормилна рейка;
- кормилни щанги с накрайници;

Основна роля на всеки от изброените елементи:
- носачи – те са подвижната връзката между шасито на автомобила и колелата. Като цяло оказват голямо влияние на конфорта от возенето и поведението на автомобила.
- шарнир – това е ябълковидна връзка между носача и шенкела на колелото. Благодарение на него колелото може да завива. Износването му може да доведе до неприятни потропвания в окачването на автомобила и до откъсване на ябълковидния болт от основата му.
- шенкел – това е (опората) на колелото. От една страна той е захванат към шарнира, от втора – към стойката на Макферсона, а от трета – към кормилната рейка.
- стойка на Макферсона – включва в себе си пружина, амортисьор, тампон лагер на макферсона. От  тези четири елемента в най-голяма степен зависи комфортът, управляемостта и безопасността. Голями износвания или повреди на всеки един от тези елементи оказва сериозно влияние върху комфорта, управляемостта и безопасността на движение.
- кормилна рейка – осъществява механична връзка между волана и окачването на автомобила. Преобразува въртелевито движение на волана в постъпателно.
- кормилни щанги с накрайници – представляват подвижни ябълковидни връзка на рейката с окачването на автомобила, от тяхното състояние зависи маневреността на автомобила и неговото управление.

Купете "Тампон макферсъна" за Вашата кола от нашия онлайн магазин

Изберете марката на Вашия автомобил и ще се зареди списък със наличните артикули на TOP цена от CarAuto.BG

CarAuto.BG работи с бисквитки. Използвайки този сайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за Поверителност