Вход за регистрирани
Забравена парола?
Регистрация
Кошница: празна

Количката е празна

Видове свещи в автомобилите

Видове свещи в автомобилите

Видове свещи в автомобилите

Съществуват два типа свещи посредством, който се възпламенява горивната смес на автомобила – запалителни(искрови) и подгревни свещи. Първият тип се използва при автомобилите с бензинови двигатели, а вторият – при дизелови двигатели.

  • ЗАПАЛИТЕЛНИ СВЕЩИ

Характеристики:
- Запалителните свещи могат да имат един или повече електрода;
- Може да са с плоска уплътнителна шайба или с конична основа;
- Съществуват различни запалителни свещи в зависимост от топлинното им число (топлинен индекс);

Принцип на работа:
При постъпване на високо волтов импулс от бубината и запалителните кабели на автомобила, свеща предизвиква електрическа искра, която възпламенява згъстената горивна смес. При нейзправност на запалителната свещ, искрата която подава свеща не е постоянна и в този цилиндър се осъществява непостоянно възпламеняване на горивната смес.Това непостоянно изгаряне на горивната смес в цилиндъра може да доведе до повредата на двигателя.

Топлинен индекс:

Всяка запалителна свещ има специфичен топлинен индекс, който е адаптиран към употребата на двигателя. Топлинният индекс посочва топлинния обхват на работа на запалителната свещ, т.е. капацитета на свещта да отвежда генерираната топлина в следствие на вътрешното горене в двигателя.
Ако запалителните свещи не са подходящо подбрани:
ако топлинният градус е твърде висок, запалителната свещ не може да отведе достатъчно бързо генерираната топлина. Това води до детонационно горене, което означава, че запалването на газовата смес става не посредством искра, а посредством самата свещ, защото температурата е твърде висока.
ако вътрешната температура е твърде ниска, нужната температура за само-почистване на електродите на запалителната свещ не може да се достигне. Последствията са - невъзможност за запалване на сместа в цилиндъра, лошо горене и повишен разход на гориво.

  • ПОДГРЕВНИ СВЕЩИ

Подгревните свещи са предназначени за предварителна подготовка на горивната камера , преди постъпване нагоривната смес. Предварителната подготовка се изразява в загряване на горивната смес, за да може по-бързо и по-лесно да се възпламени горивната смес.
Принципът и на работае следния:
Подава се на контакт от контактния ключ и посредством електроника, бива подавано напрежение към подгревната свещ за около 5 сек. След тези 5 сек. лампата за подгряване на таблото на автомобила изгасва и тогава е препоръчително да се стартира двигателя. При повечето автомобили подгряването се активира когато външната температура е под 5 градуса. При някой дизелови автомобили самото подгряване продължава дори и след запалването на двигателя до достигане на определена температура на охладителната течност. Възникването на неизправност в някоя или повечето подгревни свещи, довежда до труден първоначален старт с по-продължително въртене на стартер и в повечето случай с невъзможност за запалване. За това се препоръчва преди всеки зимен сезон цялата подгревна система да бъде проверявана.
Купете "Запалителни свещи" за Вашата кола от нашия онлайн магазин

Изберете марката на Вашия автомобил и ще се зареди списък със наличните артикули на TOP цена от CarAuto.BG

Запалителни свещи


CarAuto.BG работи с бисквитки. Използвайки този сайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за Поверителност