Вход за регистрирани
Забравена парола?
Регистрация
Кошница: празна

Количката е празна

Карета

Карета

Карета

Каретата позволяват въртящия момент да се пренася от една ос на друга под променлив ъгъл при константна скорост на въртене без осезаемо увеличаване на триенето или игра на осите. Използват се предимно в автомобили с предно и двойно предаване, както и при автомобили със задно предаване и задно независимо окачване, при които каретата са в краищата на двете полуоси.

По принцип каретата са много здрави. Поддръжката им обикновено се свежда до проверката дали гуменият маншон, който ги покрива, е добре закрепен и не се е разкъсал. Ако маншонът е увреден, молбидно-дисулфидната грес, с която карето е запълнено ще бъде изхвърлена. Тогава карето ще поеме прах, вода и пътно-размразяващи соли, което ще доведе до прегряването и износването на каретата, а също така може да замърси спирачките.

Автомобил с предно предаване Автомобил със задно предаване или 4х4

Установяване на повреда и диагностика

Като цяло каретата са надеждни и безпроблемни. Основните два проблема, които могат да се появят при тях са износването и частичното спиране.

 

Износването във външата част обикновено се появява при определени скорости под формата на вибрации, донякъде подобни на тези при недобре балансирана гума. За да определите дали карето е износено, намерете голям празен паркинг и карайте колата бавно в малки кръгчета няляво и надясно. Износените карета биха издавали ритмичен щракащ или пукащ звук. Износването във вътрешната част се проявява като тракане, когато се даде газ или ако повредата е по-сериозна, когато тя се отпусне.

Частичното спиране причинява, посредством окачването, усещане за тракане. То се дължи на прегряването на карето, което обикновено е причинено от скъсан маншон. Ако повредата бъде установена навреме карето може да бъде напълнено с грес, а маншона заменен.

Купете "Външно каре" за Вашата кола от нашия онлайн магазин

Изберете марката на Вашия автомобил и ще се зареди списък със наличните артикули на TOP цена от CarAuto.BG

CarAuto.BG работи с бисквитки. Използвайки този сайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за Поверителност