Вход за регистрирани
Забравена парола?
Регистрация
Кошница: празна

Количката е празна

Спирачна система

Спирачна система

Спирачна система

 Смяна на спирачни дискове

Спирачната система е на първо място за сигурността и с решаващо значение за Вашата безопасност на движение. Тя трябва да функционира безупречно, за да може да се реагира бързо и сигурно в рискови ситуации.

Управлението, тежестта, скоростта и особено качеството на резервните части имат решаващо значение по време на спиране.

При спиране, накладките се притискат към въртящия се спирачен диск. По време на този процес и накладките, и спирачният диск се износват.

Спирачният диск е от съществено значение за безопасността на автомобила. Затова е важно те да бъдат проверявани при смяната на накладките и при предписаните от автомобилопроизводителя сервизни прегледи.

Спирачните дискове трябва да бъдат заменени, ако по тях има:

  • неравномерно износване;
  • дълбоки драскотини;
  • горещи петна или напуквания.

Износването на дисковете трябва да бъде равномерно от двете страни. Ако това не е така, то следва да се направи по-щателен оглед на останалата част от спирачната система. Спирачните дискове трябва да бъдат заменени и ако са се износили над допустимите норми, посочени в каталога на National, тъй като това може да доведе до повреда в диска.

Спирачните дискове трябва да бъдат сменяни по двойки, смяната само на единия може да доведе до опастно неравномерно спиране.

Смяната на дисковете става по следния начин:

  1. Свалете колелото.
  2. Махнете изцяло спирачния апарат – не откачайте тръбичката с течност за да не се разлее и да предотвратите по-нататъшно кървене. Поставете спирачния апарат на рамката на окачването за да не се опъва тръбичката.
  3. Махнете износения диск.
  4. Почистете новия спирачен диск с подходящ разтворител, като метилов спирт за да премахнете антикорозионния филм. Почистете главината и се уверете, че не е повредена.
  5. Поставете новия спирачен диск на главината. Проверете плътността на прилепване на диска към главината. Ако има луфт по-голям от 0.15 мм проверете за замърсяване между двете повърхности, свалете диска и го монтирайте в нова позиция. Проверете го отново. Внимание – големият луфт може да бъде опасен!
  6. Монтирайте обратно спирачния апарат и натиснете няколко пъти педала на спирачката за да се репозиционират буталата и да се уверите, че има контакт между дисковете и накладките преди да изпробвате смяната на пътя. Проверете нивото на спирачната течност и долейте допълнително количество, ако има нужда.
  7. Монтирайте колелата.
  8. Избягвайте високи скорости и рязко спиране в първите 200-300 км за да позволите на дисковете и накладките да се напаснат.

Редовната проверка е от ключово значение за вашата безопасност.

Много е важно да се провери дали има луфт между спирачния диск и главината след монтажа. Луфтът определя положението на буталата в спирачния апарат. Прекомерно големият луфт може да доведе до увеличаване хода на педала, а също така и до вибрации в кормилната уредба при спиране.

 
 

Спирачна барабан

 

Как работи спир.диск

Купете "Предни накладки" за Вашата кола от нашия онлайн магазин

Изберете марката на Вашия автомобил и ще се зареди списък със наличните артикули на TOP цена от CarAuto.BG

CarAuto.BG работи с бисквитки. Използвайки този сайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за Поверителност